2016 metai prasidėjo su trenksmu. Gera pradžia – pusė darbo

0
4225

Po blankių 2015 metų, šie – 2016-ieji prasidėjo su trenksmu. Tik trenkė ne aukštyn, kaip dauguma investuotojų norėtų, o žemyn, ir kaip reikiant. Taigi vis drąsiau iš tamsiausių šešėlių į viešumą pradeda lįsti pasaulio pabaigos pranašai. „Krizė prasidėjo“, – jie sako, – „toliau bus tik blogiau”. Tuo tarpu racionalūs ir ilgalaikiai investuotojai šiuo metu trina rankas. Šventės šiais metais atėjo ankščiau.

Labiausiai „raudonuoja“ besivystančios rinkos

Pagal sausio 28 dienos kainas vertinant pagrindinių pasaulio akcijų rinkų indeksus sekančių biržoje prekiaujamų fondų (angl. exchange traded funds – ETF) rezultatus, matome, jog nuo šių metų pradžios pasaulio akcijos vidutiniškai atpigo beveik -8%. Didžiausius kritimus fiksavo besivystančios rinkos, tarp kurių aiškus „lyderis“ – Kinija. Jeigu praeitais metais Honkongo akcijos (jas sekantis biržoje prekiaujamas fondas – FXI) smuko apie -13%, tai vien per pirmąsias 4 šių metų savaites Kinijos akcijos nukrito dar -14.4% (tuo tarpu mažesnes akcijas apimantis Šanchajaus akcijų indeksas krito net -22.6%).

Akciju rinku rezultatai pagal salis 20160128

Kaip matyti iš aukščiau pateikto paveikslėlio, kad ir kaip „pjaustysime“ Kinijos akcijų rinkos rezultatus per pastaruosius trejus metus, jos yra giliame minuse. Tie kas į Kinijos akcijas investavo prieš 36 mėnesius, šiuo metu savo investicinėse sąskaitose mato didesnį nei -20% nuostolį. Kodėl taip smarkiai pinga Kinijos akcijos? Nes antra pagal dydį pasaulio ekonomika baigia sugriūti? Ne, tiesiog penktus metus iš eilės lėtėja jos augimo tempas ir BVP prieaugis paskutinį 2015 metų ketvirtį siekė „tik“ 6.8%. Matyt investuotojams trūko kantrybė.

Juokas pro ašaras, bet su tokiu augimu Rusija turbūt jau būtų okupavusi puse rytų Europos. Vis dėlto, didžiausia pagal plotą pasaulio šalis šiuo metu turi rimtesnių klausimų. Vienas jų – ką čia padarius, kad nesubyrėjus. Ir jeigu naftos kainų kritimo cunamis artimiausiais metais „nenusiramins“, Rusijos laukia sudėtingi laikai. Labai sudėtingi laikai. Po praeitų metų daugiau nei -40% kainos kritimo, vien per šį mėnesį nafta atpigo dar apie -18%. Taigi nenuostabu, jog iš naftos gyvenančios Rusijos akcijų kritimas per 3 metus šiuo metu flirtuoja su -50% riba. Vis dėlto, didžiausias šešėlis užtemdė Brazilijos akcijų rinkų padangę. Čia dviženklis sausio mėnesio minusas akcijas pasiuntė į nokdauną ir 3 metų rezultatas jau daugiau nei -60.2%. Čia reikia priminti, jog Brazilijai, kaip ir Rusijai, verkiant reikia aukštesnių naftos kainų.

Ar iš tiesų viskas taip blogai?

Taigi, lėtėjanti Kinija ir krentančios naftos kainos gerokai purto pasaulio rinkas ir silpnesnių nervų investuotojai grūdasi eilėje kas pirmesnis parsiduos pingančias akcijas. Tiesa grūdasi jie netiesiogine žodžio prasme. Grūdasi jų pardavinėjamos akcijos, kurių momentaliai padidėjusi pasiūla elementariai spaudžia kainas dar žemiau. Vis dėlto, šaltas protas investuojant yra kur kas parankiau nei greiti refleksai. Kodėl užuot panikavus, dabar reikėtų džiaugtis susiklosčiusia situacija? Tam yra bent dvi priežastys.

Kinijos lėtėjimas yra neišvengiamas ir natūralus procesas. Audringos paauglystės etapas pamažu eina į galą ir artėja potencialiai kur kas brandesnis periodas, kuriame bundanti šalies vidurinioji klasė vidaus vartojimą kelią į neregėtas aukštumas. Remiantis The Economist projekcija, net ir prie 5.5% BVP augimo tempo, artimiausiais metais Kinijos vartojimo rinka padidės apie 2 trln. JAV dolerių, t.y. tiek, kiek šiuo metu yra visa Vokietijos vartojimo rinka.

Kodėl krentančios naftos kainos kartu su savimi traukia ir akcijų rinkas? Nes trumpalaikiai nuostoliai energetikos sektoriuje yra kur kas lengviau pastebimi nei ilgalaikė žemesnių naftos kainų nauda visiems likusiems sektoriams. Reikia suprasti, jog kiekvienas energetikos sektoriaus dėl naftos prarastas ar neuždirbtas doleris keliauja į kitą sektorių. Taip, bankrutuos daug su naftos pramone susijusių įmonių, tačiau tokie sektoriai, kaip oro linijos, transportas ir logistika pajus teigiamus pokyčius. Krentantys transportavimo kaštai leis sumažinti produktų savikainą, o tai savo ruožtu leis gamintojams pasigerinti savo pardavimus.

Metas pildytis portfelius?

Taigi vyksta natūralūs procesai ir dažniausiai tokie rinkų pakritimai sudaro puikių progų pasipildyti portfelius bei pirkti pigiau. Šaltas dušas kartais yra būtinas norint išvengti perkaitimo. Na o dabar, kai dauguma indeksų per 3 metus yra ne tik nepaaugę, o apčiuopiamai nukritę, gali būti vienas geresnių momentų nuo pat 2009 metų krizės. Aišku, niekas negali garantuoti, jog šis kritimas tėra laikinas ir, kad už kampo mūsų nelaukia kokia nors nauja niekieno nepastebėta juodoji gulbė.

Tačiau pabaigai pateiksiu analogišką lentelę, kaip ir prieš tai, tik akcijų rinkų pokyčiai čia bus pateikiami 2008 rugsėjo 1 dienos datai, t.y. likus dviem savaitėms iki garsiojo Lehman Brothers bankroto, kuris buvo vienas esminių lūžio taškų, sukėlusių didžiausią finansų krizę nuo antrojo pasaulinio karo laikų.

Kaip matome, jeigu trumpalaikiai (1 mėnesio, 6 mėnesių ir 12 mėnesių) pokyčiai yra kažkiek panašūs į šių dienų aktualijas, tai žiūrint į ilgesnius, t.y. 24 ir 36 mėnesių periodus situacija kardinaliai skiriasi. Dabar akcijos yra rimtame minuse, tuomet – gerokai viršijo ilgametes normas. Dideli kritimai seka po euforijos. Šiuo metu vaizdas daugelyje rinkų primena eilinę korekciją.

Akciju rinku rezultatai pagal salis 20090901

NĖRA KOMENTARŲ

KOMENTUOTI